Uwaga! To piwo nie nadaje się nawet do otworzenia, bo może wybuchnąć

Dodano:
Kufel piwa Źródło: Unsplash / Pradnyal Gandhi
Główny Inspektor Sanitarny ostrzega przed otwieraniem piwa z browary Alebrowar. Dużo wskazuje na to, że przy otwieraniu może ... wybuchnąć.

Główny Inspektor Sanitarny wydał komunikat, który trudni zignorować: „Firma Lidl Polska Sp. z o.o. Sp. k. wraz z producentem AleBrowar sp. z o.o. prowadzi wycofanie partii produktu pod nazwą”Piwo Mango Man Lassi Mango Sour Ale„ z powodu możliwości wystąpienia wtórnej fermentacji powodującej wzrost ciśnienia w butelce, która może ulec uszkodzeniu (wybuchowi)”.

Numer wadliwej partii to 35/V/19/25.

Możliwe rozsadzenie butelki piwa

Partia piwa została wycofana ze sprzedaży sklepów, a klienci zostali poinformowani o tym poprzez komunikat na stronie internetowej Lidla w panelu "Ważna informacja dla klientów" oraz stacjonarnie we wszystkich sklepach sieci. - Producent zamieścił w mediach społecznościowych ostrzeżenie dla konsumentów informujące o zagrożeniu i wycofaniu – wyjaśniono.

  • Nazwa produktu: Piwo Mango Man sort. Lassi Mango Sour Ale
  • Numer partii: 35/V/19/25
  • Data minimalnej trwałości: 16.04.2026
  • Dystrybutor: Lidl Sp. z o.o. Sp. k., Jankowice ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne
  • Producent: Alebrowar Sp. z o. o. ul. Pionierów 13, 84-300 Lębork

Wydano także zalecenie dla konsumentów, którzy mogli już kupić produkt, ale jeszcze go nie spożyć. „Nie należy otwierać i spożywać produktu. Zaleca się ostrożne obchodzenie się z produktem ze względu na ryzyko rozsadzenia butelki” – głosi komunikat.

Co to jest wtórna fermentacja?

Refermentacja, czyli wtórna fermentacja w piwie to proces dojrzewania trunku. Piwo po wstępnej fermentacji jest poddawane dalszej fermentacji w butelkach lub beczkach. Ma na celu nagazowanie piwa dwutlenkiem węgla oraz poprawę jego smaku i aromatu.

Dzieje się tak kiedy drożdże, które pozostały w piwie po głównej fermentacji, zużywają resztki cukru, produkując dwutlenek węgla, który rozpuszcza się w piwie, nadając mu charakterystyczną gazowaną strukturę. Cukier w postaci glukozy lub ekstraktu słodowego dodaje się tuż po przelaniu piwa z fermentatora do butelek.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...